De titel zegt het al: kiezen voor jezelf is niet egoïstisch, maar waarom wordt dat dan vaak wel zo gezien?
Het is in onze maatschappij een groot goed om voor anderen klaar te staan en jezelf dan maar wat op de achtergrond te plaatsen. Dat kan ook uitmonden in jezelf compleet weg te cijferen. Heel onbaatzuchtig, maar o zo fout en waarom? Waarvoor?
Is dit een erfenis van onze ouders en grootouders, of is het iets Calvinistisch? Ik denk dat het beide wel een rol speelt. En natuurlijk is het fijn om voor een ander klaar te staan en te geven. Geven geeft een fijn gevoel en is dan ook heel belangrijk. Maar je hebt geven en jezelf klein maken en wegcijferen, dat is wel een verschil.

|Eigenlijk niet altijd zin in.

Gedienstig zijn en altijd maar voor een ander klaarstaan brengt jou niets. Het klinkt leuk om te kunnen zeggen wat jij allemaal voor anderen overhebt en wat jij allemaal doet, maar hoe snel wordt het al niet als vanzelfsprekend gezien? “Oh dat doet zij wel”. Vergeet niet dat je ongemerkt veel geeft en doet en dat je dat ook regelmatig doet met tegenzin. Op je werk, thuis, in je familie.
Extra taken op je werk, onverwacht overwerk, meer huishoudelijke taken doen dan jouw partner (omdat je vindt dat je het beter/schoner/sneller kan), naar een verjaardag gaan terwijl je eigenlijk helemaal geen zin hebt. We doen het allemaal maar, je wilt geen ruzie en conflicten, dus ja, hoppetee en gaan met die banaan. We doen het ook allemaal zelf, je bent er zelf ook debet aan.

| Opgebrand

Hoe langer jij dingen doet en geeft waar jij niet achter staat, wat jij niet echt wilt doen, waar jij eigenlijk geen energie meer voor hebt, hoe sneller jij opgebrand raakt. Oververmoeidheid, chagrijnig zijn en zelfs een burnout liggen op de loer. En dan wordt je dus wat je niet wilt, snibbig, kortaf en geen leuk mens. Lichamelijk en geestelijk kan het op je gaan drukken, naast vermoeidheid kun je ook andere klachten krijgen totdat je helemaal niets meer kunt.
Overdrijf ik nu? Nee, we rennen en vliegen maar om het de ander maar naar de zin te maken.
Geven is prima, zolang jij maar in control bent over de keuzes, zolang JIJ maar jouw eigen grenzen bewaakt en NEE zegt zodra jij dat nodig hebt.

| Jij bent er ook nog

Geven aan jezelf is dan ook super belangrijk, jij bent er ook nog! Wat “geef” je dan precies aan jezelf? Nou ja, tijd, aandacht, liefde en energie.
Neem eens de tijd om te ontspannen, plan een uurtje voor jezelf in. Mediteren kan helpen of heerlijk een ontspannen wandeling in de natuur maken. Geef jezelf aandacht, uiterlijk en innerlijk. Leer nieuwe dingen en laat oude zaken los, ga wat leuks doen, lees een goed boek, ga tuinieren of ga naar de kapper, sauna of schoonheidspecialist. Ga sporten, puzzelen, of doe gewoon helemaal niets.
En besteed eens minder energie en tijd aan social media en aan energieslurpende mensen en meer tijd aan jezelf en aan jouw dierbaren.

| Make yourself a priority

Als je kiest voor jezelf ben je veel beter in staat om zelf ook weer te kunnen geven. Je staat steviger in je schoenen, je zit beter in je vel en je bent minder prikkelbaar. Tenslotte wat je niet hebt (eigenwaarde, liefde en kracht) kun je ook niet aan een ander geven.
Kortom: geven (tijd/energie) aan anderen is prima, maar wel nadat je de tijd, energie en de ruimte hebt gegeven aan jezelf. En bewaak jou grenzen.
Zet jezelf gerust op nummer 1 en make yourself a priority.

Oh nog even, vaak horen we: de kinderen komen op nummer 1. Prima, deel die 1e plaats met jouw kinderen en vergeet niet:

“if momma ain’t happy, ain’t nobody happy”.

Wij hebben ook een podcast gemaakt over dit onderwerp, beluister deze hier.